De Nederlandse verkiezingen van maart dit jaar worden internationaal scherp in de gaten gehouden, met het oog op de ‘populistische wind’ die door Europa en de Verenigde Staten waait.

Maar beleggers in Nederlandse staatsobligaties kunnen gerust gaan slapen, zo denken economen van ING.

In een dinsdag gepubliceerd marktrapport getiteld Much ado about nothing … probably wijzen de ING-economen Martin van Vliet en Dimitry Fleming op een aantal factoren die ervoor zullen zorgen dat de winst van Geert Wilders’ PVV bij de verkiezingen geen politieke aardbeving zal veroorzaken.

1) Extreme fragmentatie: coalitie met veel partijen nodig

Duidelijk is dat zelfs als de PVV de grootste partij wordt in Nederland en pakweg 35 zetels haalt, een coalitie met minstens drie andere partijen nodig is – als je afgaat op de stand van de opiniepeilingen.

peilingen-nederland

2) Bijna niemand wil met PVV regeren

Een duidelijk obstakel voor een populistische revolte is de geringe bereidheid van andere partijen om in een PVV-regering te stappen. Volgens de ING-economen houdt alleen de VVD de deur op een kier voor samenwerking met de PVV. De kans op een centrum-rechtse of centrum-linkse coalitie met vier of vijf partijen is veel groter.

3) Nexit-referendum maakt geen kans

Het derde punt dat voor de stabiliteit van de Europese Unie en de eurozone van groot belang is, betreft een eventueel referendum over het Nederlandse EU-lidmaatschap. Dat wil de PVV graag.

De ING-economen wijzen erop dat het huidige raadgevende referendum alleen betrekking heeft op nieuwe wetgeving.

Een Nexit-referendum is niet mogelijk, behalve als de referendum-wetgeving wordt aangepast. Maar de steun daarvoor in de Tweede Kamer is zeer beperkt. Zelfs als de Tweede Kamer daarmee zou instemmen, moet ook de Eerste Kamer akkoord gaan - en dat zou waarschijnlijk niet eerder gebeuren dan na de provinciale verkiezingen van 2019.

Verder zou een bindend referendum een grondwetswijziging vereisen en daarvoor is een twee derde meerderheid in zowel de Tweede als de Eerste Kamer nodig.

Ook lijkt de steun van de Nederlandse bevolking voor uittreden uit de Europese Unie en de euro nog relatief klein.

eu-steun

Voor beleggers die geld willen steken in Nederlandse staatsobligaties kunnen de Nederlandse verkiezingen wel interessant worden.

Politieke zorgen rond de verkiezingen kunnen leiden tot wat hogere rentes en lagere obligatiekoersen. Maar als een populistische revolte uitblijft, kunnen Nederlandse staatsobligaties juist herstellen, denken de economen van ING.

LEES OOK: David Cameron kwam niet meer bij toen hij zag hoe klein het werkkamertje van Mark Rutte is